szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Szépírók Társaságának idén alakult női érdekvédelmi csoportja „drasztikus torzulásokat tárt fel az irodalmi díjak odaítélése terén”.

A kortárs írónőket tömörítő Szépírók Társasága Női Érdekvédelmi Fórum november végén egy online konferencián latolgatta a nők esélyeit és érvényesülési lehetőségeit a hazai irodalomban.

Mint közelményükben írják, a csoport célja a nők érdekvédelmének, esélyegyenlőségének segítése egy olyan intézményrendszerben, „ahol igen erősen jelen van a diszkrimináció”. Ezt bizonyítandó készítettek egy felmérést is arról, hogy mekkora arányban jutnak női alkotóknak az irodalmi díjak és honoráriumok.

Nem jön ki a matek

Tizenhárom jelentős irodalmi díjat vizsgáltak meg az elmúlt 15 év kiosztásait figyelve, és azt állapították meg ebben az időszakban „míg a férfiaknak jutott a díjak 82 százaléka, addig a nők csupán 18 százalékosos arányban részesültek az elismerésekből. Ez még annak fényében is erős diszkriminációt jelez, hogy az 5 legnagyobb kiadónál 30 százalék körüli a nők aránya a férfiakéhoz képest. Amennyiben viszont azt vesszük alapul, hogy a nők és a férfiak elméletileg ugyanolyan teljesítményre képesek, akkor az 50 százalékhoz kell viszonyítani a díjak arányát. Így a torzulás még drasztikusabb” – fogalmaznak.

A konferencián szó esett arról is, hogy a nők belépését sok szinten akadályozza a jelenlegi „becsontosodott” rendszer. Már az elit kiadóknál megtörténik a szűrés és a lemorzsolódás – állítják. Emiatt alacsony számban jutnak be nagy presztízsű kiadóhoz nők (sokszor növeli esélyüket, ha férfinéven publikálnak). Műveiket még mindig inkább a lektűr kategóriába sorolja a szakma, és nem a „magas irodalomba”.

Az életművek elismerése terén is jelentős hátrányban vannak a nők. Olyan híres életműdíjaknál, mint a József Attila-díj vagy a Kossuth-díj, mindössze 14 százalék a női díjazottak aránya az 1970-es évek óta.

A díjak kiosztása esetén előfordulhat, hogy a kapcsolati háló vagy a szociális rászorultság is befolyásolja a döntést – írják közleményükben. „Fontos lenne megvizsgálni, ezek milyen mértékben írják felül a művek objektív értékelését, és hogy ezek a gyakorlatok inkább kedveznek-e a férfi íróknak. Ezen kívül a fiatalok esetében nagy nehézséget okoznak a szexuális visszaélések. Ezek az ügyek vélhetőleg sokakat tántorítanak el a pályától, de mindenképp megnehezítik azt, hogy komfortosan és magabiztosan tudjanak az érintettek tevékenykedni és fejlődni a szakmájukban.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!